Femmøller Efterskole Reviews 19

4-star
3-star
2-star
1-star

Hasn’t replied to negative reviews

Meningen med banan

Et essay om tavshed og venskab: "Vi måtte ikke sige banan, til vores ven"Sætningen "Vi måtte ikke sige banan, til vores ven" rummer en verden af uudtalte regler, sociale dynamikker og den subtile kunst at navigere i venskab. På overfladen kan det lyde som en uskyldig eller endda humoristisk anekdote, men når man dykker ned i betydningen bag ordene, ånder sætningen af en kompleksitet, der fortjener refleksion. Hvorfor skulle vi ikke sige "banan"? Hvad var det i vores venskab, der gjorde dette ord til et tabu? Og hvad siger det om de usynlige bånd, der både forbinder og begrænser os i vores relationer? Dette essay vil udforske disse spørgsmål og reflektere over, hvordan en så simpel sætning kan afsløre dybere lag af tillid, humor og sårbarhed i venskaber.En usynlig regelAt få besked på ikke at sige et bestemt ord – i dette tilfælde "banan" – peger på en form for social kontrakt. I ethvert venskab findes der uskrevne regler, som gruppen stilltiende accepterer. Disse regler kan være baseret på indforståede jokes, fælles erfaringer eller en kollektiv forståelse af, hvad der er passende eller upassende i en given kontekst. At vi ikke måtte sige "banan" antyder, at ordet havde en særlig betydning for vores ven. Måske var det forbundet med en pinlig historie, en personlig aversion eller en intern spøg, der havde udviklet sig til en slags hellig grænse. Denne regel blev ikke bare en begrænsning, men også en måde at vise respekt for vores ven – en anerkendelse af deres grænser, selv hvis de var uforklarlige eller absurde.I venskaber opstår sådanne regler ofte som en slags kærlig spøg, men de kan også afspejle en dybere dynamik. Når vi accepterer at undgå et ord som "banan", signalerer vi, at vi er villige til at tilpasse os for venskabets skyld. Det er en lille, men meningsfuld handling, der viser, at vi værdsætter relationen højere end vores egen frihed til at sige, hvad vi vil. Men det rejser også spørgsmålet: Hvor går grænsen mellem at respektere en vens ønsker og at miste en del af sin egen autenticitet? Hvis vi konstant må tænke over, hvad vi må eller ikke må sige, bliver venskabet så stadig et frit rum?Banan som symbolHvorfor lige "banan"? Ordet i sig selv er næsten komisk i sin hverdagslighed. Det er ikke et ord, der bærer tung vægt som "kærlighed", "sorg" eller "forræderi". Men netop i sin banalitet bliver "banan" et kraftfuldt symbol. Det repræsenterer de små, men betydningsfulde særheder, der gør hvert venskab unikt. Hvert venskab har sine egne koder, sine egne forbudte ord eller handlinger, som kun giver mening for dem, der er en del af det. Måske var "banan" en reference til en glemt joke, en misforståelse eller en situation, der engang fik os til at grine, indtil tårerne trillede. Eller måske var det et ord, der uden grund blev en del af gruppens mytologi – en hemmelighed, der kun vi forstod.I en bredere forstand kan "banan" også ses som et symbol på de ting, vi vælger at tie om i vores relationer. I ethvert venskab er der emner, vi undgår, enten for at beskytte den anden eller for at bevare harmonien. Disse tavsheder kan være små, som et forbud mod et ord, eller de kan være store, som at undgå at tale om svigt, smerte eller uenigheder. At vi ikke måtte sige "banan" kan således være en metafor for de mange ting, vi lader være usagt for at bevare venskabets skrøbelige balance. Men hvad sker der, når disse tavsheder bliver for mange? Kan et venskab overleve, hvis vi hele tiden må gå på tæer omkring hinanden?

August 20, 2025

Min oplevelse på Femmøller Efterskole

Jeg havde en rigtig god oplevelse, med at gå på Femmøller efterskole. Jeg gik på styling linje, og det var rigtig godt og lærigt. Jeg fik også rigtig meget hjælp af både Bjarne og Maria. Jeg ved at min storebror som også har gået på skolen også har haft en rigtig god oplevelse og vi har begge fået nogle gode venner som vi begge holder kontakt med. Jeg anbefaler alle der gerne vil gå på efterskole at gå her.

June 27, 2025

❤️ Femmøllerefterskole

❤️ Femmøllerefterskole – Et sted hvor unge vokser og bliver set
Som forælder til to unge mennesker, der begge har haft deres efterskoleår på Femmøllerefterskole, kan jeg ikke andet end at udtrykke min dybeste taknemmelighed og begejstring for den oplevelse, de har fået.

Fra første dag blev vi mødt af en skole, hvor menneskelighed, nærvær og engagement er i centrum. Det mærkes tydeligt, at her er ikke bare tale om en skole – det er et fællesskab, hvor både elever og forældre bliver mødt med varme og respekt.

👩‍🏫 Forstanderinden Maria – et menneske med hjerte og vision
Maria er ikke bare forstander – hun er en inspirator, støtte og rollemodel. Hun ser de unge for dem, de er, og møder dem med en sjælden kombination af omsorg og tydelighed. Hun har givet mine børn nogle helt fantastiske muligheder i livet – både fagligt, socialt og personligt. Hun tror på dem, og det gør en verden til forskel.

🍽️ Køkkenpersonalet – mad med kærlighed
Det kan måske lyde som en lille ting, men maden på Femmøllerefterskole er noget særligt. Køkkenpersonalet laver fantastisk mad, og det er tydeligt, at der bliver lagt både kærlighed og omtanke i måltiderne. Det skaber tryghed og glæde i hverdagen – og det betyder mere, end man tror.

👨‍🏫 Bjarne – en lærer med hjertet på rette sted
Bjarne er en af de lærere, man husker. Et dejligt menneske, som møder eleverne i øjenhøjde og formår at skabe både faglig nysgerrighed og personlig udvikling. Han har haft en stor betydning for mine børn, og det er jeg ham dybt taknemmelig for.

🌟 En skole jeg kun kan anbefale
Femmøllerefterskole er et sted, hvor unge mennesker får lov til at vokse, finde sig selv og blive en del af et stærkt fællesskab. Det er en skole, hvor værdier og menneskelighed går hånd i hånd med faglighed og kreativitet.

Hvis du overvejer efterskole til dit barn, så tøv ikke med at kigge mod Femmøllerefterskole. Det er en investering i dit barns fremtid – og i deres trivsel og glæde, jeg glæder mig til mit yngste datter bliver gammel nok, til at komme på Femmøllerefterskole.. Alle gode gange 3 !!

June 28, 2025
Rated 2 out of 5 stars

Dårlig oplevelse

Dårlig oplevelse.
Der var mange gode ting, som gjorde at det ikke blev ulideligt.
Jeg havde den fordel at jeg havde en lærer der altid var på min side, og beskyttede og støttede op om mig. Men ikke alle var så heldige

I en kontaktgruppe, blev en “favoritten” som kom på køreture, gåture, hyggestunder, hvor en anden i kontaktgruppen aldrig havde haft en alene snak med kontaktlæreren.

Det værelse jeg boede på var der voldsom skimmelsvamp. Vi fik af vide at det var noget der skulle holdes nede med vores egen rengøring, hvor vi skulle skrubbe vægge, lofter, toilet og håndvask hver dag. Det ville jeg ikke være med til, hvor jeg så fik af vide at hvis jeg ikke fik skrubbet det hele måtte jeg ikke være med til fællesaktiviteter. Og der blev atter ikke gjort noget ved skimmelsvampen (jeg blev meget syg i en længere periode af dette)

På skiferien fik en elev en voldsom hjernerystelse efter skistyrt. Dette var meget uheldigt da det var lige inden eksamensperioden. Her igen var der ingen hjælp at hente. Lærerne hakkede ned på hende, kaldte hende doven, og troede ikke på at hun havde fået en hjernerystelse, selvom det stod klart og tydeligt i en lægeerklæring. Dette resulterede i at hun fik rigtigt dårlige karaktere, som hun ellers ikke havde fået hele skoleåret.

Forstanderen er så sur, og overfladisk. Meget svær at tage seriøs når man ser hende 3 gange på et år.

Værelserne, sengene og det hele er faldefærdigt, og hvis der er noget der går i stykker, er det op med egen pung.

Alt i alt, er det lidt et traume derfra. Men nogle af lærerne og eleverne, gjorde det til en oplevelse for livet. Alt dette ovenover er blot konstruktiv kritik

November 13, 2024
Rated 5 out of 5 stars

Når kreativitet ikke har ord

Jeg kan som gammel elev af Femmøller Efterskole, nikke anerkendende til at efterskolen er gammel, og på mange punkter trænger til en opgradering. MEN! med det sagt, sker der også tydeligt en forandring af stedet. Med nye værelser, træningsrum og mere. Dette ændre heller ikke min oplevelse af mine to skole år i 9 og 10 klasse. Jeg blev og har altid blevet behandlet rigtig godt på Femmøller Efterskole. Jeg skylder min klasselærer i 9 klasse et kæmpe tak, hvor jeg som "elev med særlige behov" blev mødt med stor forståelse og støtte. Min sanglærer var en kæmpe inspiration, og hele grundlaget for den kreative person jeg er i dag er takket være Femmøller Efterskole. Rengøringen var en stor prioritet af hverdagen, og trods maden til tider kunne være lidt ensformig, blev den kraftigt forbedret efter opfordring. Jeg har altid oplevet en skole i udvikling, en skole der måske også fejler, men som bestemt er villig til at forbedre sig og sætte ind hvor behov er. Jeg havde to fantastiske år, og trods det mere end 10 år siden jeg stoppede, kan den snaksaglige og søde forstander, selvom det er mig en gåde, stadig huske mit navn. Så tak for alt.

October 29, 2024

Undskyld for min klage

Desværre er dette den eneste måde man kan klage over sin oplevelse på Femmøller, udover at gå til styrelsen ( hvilket der ikke er kommet meget ud af) derfor skriver jeg nu min klage her, så ingen skal opleve det samme som mig.
Jeg har knyttet en masse tætte bånd med de andre elever, hvilket jeg ikke vil være foruden.
Desværre er skolen et dissideret traume for mig nu, da jeg hverken blev set eller hørt af lærerne da jeg havde mest brug for det…
Styrelsen tager ikke eleverne seriøst, og taler kun tomme ord. Derudover er der manglende faglighed, og hjælp til udførelsen af opgaver. Jeg blev på ingen måde hjulpet videre i uddannelse og stod tilbage efter mit ophold på Femmøller uden at vide hvad jeg skulle..
Det er tydeligt som elev at mærke det “bare” er et job for lærerne, da de ikke ligger den tid i jobbet det kræver at være efterskolelærer….
Jeg er meget ked af at skulle skrive min klage her, men det er nu engang den eneste måde at komme ud med det.

August 26, 2024
Rated 5 out of 5 stars

Jeg har været elev på Femmøller…

Jeg har været elev på Femmøller Efterskole, og det var det bedste år i mit liv. Der skete en enorm udvikling i mig og det vil jeg aldrig være foruden. Jeg har været til gammel elevdag alle år efterfølgende og det er fortsat fantastisk at hilse på alle de velkendte ansigter.

August 26, 2024
Rated 1 out of 5 stars

Som tidligere elev på Femmøller…

Som tidligere elev på Femmøller efterskole, ville jeg ikke anbefale den til nogen. Det er ikke et inklusivt sted, mobning blev ignoreret og elever blev sendt hjem/droppede ud konstant.

I slutningen af året var der nomineringer for eleverne hvor man kunne stemme. Nogle af eleverne havde lavet afstemningen, og lærerene besluttede sig for at fjerne nogle af nominationerne, da de kunne være sårende.
De fjernede årets fuckboy, men tillod årets bedste bryster og numse. Pigerne der blev nomineret skulle tage imod en medalje foran hele skolen og alle lærerene.

En mandelig lærer ville tit gå ind på værelset imens pigerne skiftede tøj og bare stå derinde til de var færdige, i stedet for at forlade lokalet. (Jeg er usikker på, om han stadig arbejder der.)

Mange elever var bange for forstanderen, som altid virkede sur. Køkkenvagterne var ulidelige. Man oplevede ingen sympati, heller ikke som elev med særlige udfordringer. De snakkede hårdt og nedladende til én under køkkenvagterne, som ofte varede flere timer.

Jeg ville tænke mig om en ekstra gang, inden du sender dit barn på Femmøller. Det eneste plus var nogle få rare lærere og de flotte omgivelser.

August 14, 2024

Løgne og rotter!

Denne efterskole kan intet få gjordt. Der er kæmpe pengenød og løgn på løgn. Igen burde få deres børn ind på denne efterskole medmindre du ønsker dit barn syg og mentalt ustabil. Denne efterskole tager dine penge og vil få “repareret” ting men dog får de intet gjordt. Et badeværelse på værelse 1 sku ha været klar inden ungerne kom tilbage på efterskole fra efterårs ferien. Dog er det stadig ikke færdigt og de har sidste skoledag Imorgen. Der har været rotter og mus set alle steder, udenfor, på værelse og de løber fra værelse til toiletterne. Det har været igang i mere end 2-3 måneder nu siden den første blev spottet og der er bare kommet flere. Lærerne som arbejder her griner bare når de ser en rotte og gør intet ved situationen. Nogen elever er blevet så vandt til rotterne at de har valgt og navngive en egner, da den tit kommer ind på deres værelse. Igen ingen forandring. Hulderne hvor rotterne kommer ind er ikke engang blevet gjordt en stopper for. Lærerene og forstanderen lader bare de store huller være åbne da det ikke genere dem men hvad med eleverne? Vaskekælderen er et kæmpe rod med ustabile vægge som smuldre. Der er dyr i puderne i loungen som nok aldrig blir vasket. Der er en sofa som forstanderen har puttet i et rum hvor elever sover på, som hendes nuværende voksne datter plejede og sove på da hun var yngre. Der er intet hygiejnisk eller nyt alt er genbrug og beskidt, klamme og gule madrasser som nok er blevet brugt i generationer med sved, tis og hvad de unge mennesker ellers ku få på de madresser. Man skal være en familie på Femmøller efterskole dog en pige blev mobbet ud af efterskolen og det eneste lærerne kunne gøre var og have en 2 minutters snak om det foran alle omkring det og så var hun glemt. Lærerne vælger og have favourit elever og forskels behandle elever og enda gi en medalje til “lærernes favourit” hende vil jeg dog ikke nævne navn på ud fra respekt. Nogen må have deres telefon om natten fordi de har grunde. Men ikke alles grunde er vigtige nok for lærerene. De putter en hånd på dit lår og siger vis det bliver slemt så skal de kontakte forældre/kommunen.ingen fortrolighed og bedring i det mentale. Ku nævne mange flere ting men tror godt i har fået pointen.

June 28, 2024
Rated 1 out of 5 stars

Jeg vil ikke anbefale nogen at sende…

Jeg vil ikke anbefale nogen at sende deres unge menneske afsted på denne efterskole.
Vores datter skulle have haft et år med gode oplevelser og personlig udvikling, det er helt det modsatte der er sket, hun er kommet ud af skolen med psykiske vanskeligheder og har haft et år der på ingen måder har gjort noget godt.

Lærer og ledelse er ikke tilstede for de unge mennesker, det har pres datter oplevet, og den samme oplevelse har vi som forældre.

En stor del af eleverne droppede ud efter kort rid, det gjorde ikke skoleårets bedre, det virkede som om at lærere og ledelse blev pressede endnu mere og stemningen blev endnu værre.

April 1, 2023
Rated 1 out of 5 stars

Pas på med denne efterskole

Pas på med denne efterskole. Vores dreng følte sig ikke klar til ungdomsuddannelse efter 9. klasse, og havde besluttet sig for at tage på efterskole i 10. klasse. Desværre faldt vores valg på denne efterskole på djursand, hvilket blev en dårlig oplevelse på alle måder. Der gik præcist en uge før han var blevet hjemsendt førstegang, af skolelederen selv som var blevet irretereret over at de unge mennesker en lørdag aften ikke var i seng kl 23. Derefter var det dårlig oplevelse på dårlig oplevelse, han havde aldrig en success på skolen, selvom han forsøgte. Efter nytåret var årgangen reduceret med 40% ... enten var elever blevet smidt ud eller valgte at stoppe.

Skolens lærerere og ledere har efter min mening ikke overblikket, og har ikke overskuddet og økonomien til at give disse børn en god oplevelse - så jeg vil anbefale alle at undgå denne skole.

January 1, 2023
Rated 1 out of 5 stars

Jeg har selv været elev på Femmøller…

Jeg har selv været elev på Femmøller efterskole for lidt siden, og må sige jeg virkelig ville tænke mig GRUNDIGT om inden at vælge denne.

Jeg oplevet mobning både ved spisebordet fra min såkaldte “familie gruppe” og havde det dårligt socialt hele året trods af utallige forsøg på samtaler med ens “vejleder” uden der blev gjordt noget ved det.

Alt det der står på hjemmesiden, til rundvisninger, og vises på sociale medier ser så godt ud - men denne efterskole er vidst ikke for alle. Størstedelen trives fint - MEN os mange tilbage fik det så dårligt de enten ikke kunne fortsætte efterskole året, eller måtte blive hjemsendt flere gange pga man er trist for at være der for eksempel mig, simpelthen pga hele skole miljøet. Jeg og flere oplevede at lærerene havde farvoritter, som selfølgelig var dem som ingen sociale problemer havde med de andre elever og som trives fint, men os tilbage som havde det svært fik ingenting.

Maden i køkkenet var mildt sagt dårlig, vi ku fx finde på at få medister som på bagsiden var helt RÅ.. Eller mad som overhovedet ikke var færdigt. Man blev generelt behandlet som ingenting dernede, og trods utallige snakke mellem mine forældre og lærene dernede om at “det hele nok skulle gå og blive bedre” blev det kun værre og værre og intet blev gjordt.

Jeg følte mig både ensom og trives slet ikke i den såkaldte “familie gruppe” jeg blev mobbet af dem, holdt ude fra fællesskabet, grinet af og bagtalt. Lærene er mega ligeglade.

Der var heller aldrig næsten ro når man faktisk skulle i seng og sove, folk hoppede altid rundt på gangene og skreg og grinede og lærene gjorde intet for os faktisk mange som ville sove.

Skolens forstanderen virker jo super sød at hilse på som forældre/elev, men både jeg og mine forældre blev enige om det var en kæmpe facade. Hun er slet ikke sådan til helhed på skolen på trods af hun jo er en kæmpe del af hverdagen ovre på skolen og burde være støttende, sød og hjælpsom men det er helt modsat. Hun snakker ikke særlig rart til en, viser ikke sympati eller andet og virker ikke til at have styr på det.

Eksempelvis: Lover forældrene flere opdateringer fra skolen, oplysnings breve med hensyn til diverse turer, blive weekender osv som aldrig blev sendt ud trods flere efterspørgsler fra forældre.

Udover det - TOTALT!! Usle værelser, vandet som ikke virker, absurdt få toiletter og bade til det antal elever skolen har sig, og klasse værelser som er totalt slidt til. De værelser og lokaler som bliver fremvist på skolens hjemmeside og medier, er KUN!! De måske 25% gode ud af de resterende 75% tilbage.

Jeg HÅBER sådan at denne anmeldelse rækker ud til nogen, som måske kan undgå denne tragiske oplevelse som jeg fik🙏🏼 Hvis jeg og mine forældre vidste alt dette, og vidste at alle de “vi tager hånd om problemerne” ikke betød noget for lærene i sidste ende, havde jeg valgt andet eller droppet ud.

Knus

June 14, 2022

Ikke alle passer ind

Vi er enormt triste over, at efterskolen ikke er den inkluderende skole, vi havde håbet på.
Min søn og hans værelseskammerater er gang på gang blevet bedt om at angive hinanden, det er en ret svær disciplin for et ungt menneske der kommer for at lære netop at indgå i relationer. Det har været en modbydelig rettergang de har været ude for og oplevelsen er for os, at træder man udenfor en gang, så er lærerne efter en. Det er ikke en måde at behandle unge mennesker på, især ikke et år hvor de netop skal lære at begå sig blandt andre og i voksne sammenhænge... Vi har som forældre ikke haft chancen for at hjælpe vores unge i samspil med skolen, ingen kontakt udover to samtaler hvor den ene endte i, at vi blev smidt på porten. Jeg sad til sidste møde med en følelse af, at skolen ikke havde forståelse for eller vilje til at imødekomme de unge. Skolen havde besluttet sig fra starten, og sad blot og ventede på, at sønnen angav sine kammerater. Da det ikke skete, blev han smidt ud på albuerne.

Det er dyre lærepenge og jeg ville ønske at en efterskole havde flere strenge at spille på, feks. En inddragelse af forældrene på et meget tidligere tidspunkt. Taberne er umiddelbart drengene fra værelset. Men jeg ser det som en god læring i hvad livet bringer dig, hvis de drenge kan løfte sig over denne oplevelse, så er de stærkere end vi kunne have håbet. Skolen, derimod..har nok ikke lært noget...

November 25, 2022
Rated 1 out of 5 stars

Femmøller efterskole var en fejl

Overvejer du at sende din søn eller datter på Femmøller efterskole….

På skolens hjemmeside og ved åben-hus arrangementer viser Femmøllers forstander og personale en fin og velpoleret facade frem. Dette både i forhold til værelser, faciliteter og pædagogisk ståsted.
Inden vi indskrev vores søn, deltog vi i flere åben-hus arrangementer og følte os med udgangspunkt heri trygge ved at overlade ansvaret for vores søn og hans 10. skoleår i Femmøller efterskoles varetægt.

Hvis vi vidste hvad vi ved i dag, havde vi aldrig valgt Femmøller efterskole til vores søn.

Hvis I ønsker, at jeres unge menneske skal gå på en skole, hvor I får, hvad I bliver vist, hvor tillid og respektfuld kommunikation mellem skole og hjem og ikke mindst elever gør sig gældende, vil jeg opfordre jer til at vælge en anden skole.

Vores erfaring er, at Femmøller efterskole har store udfordringer med at leve op til den vare de ønsker at sælge herunder til skolens formulerede vision og værdigrundlag.

Det kommer bl.a. til udtryk ved:

- Mangel på professionel og pædagogisk ansvarlig
ledelse.

- Mangel på refleksion fra skolens side i forhold til
skolens andel og ansvar i
forhold til de udfordringer, som et skoleår kan byde
på når en stor gruppe unge mennesker bor sammen.

- At skolens forstander i pressede situationer mister
besindelsen overfor for såvel elever som forældre.

- Mangel på lyst eller evne til at lytte, forstå og handle
når en situationen kalder på det. Uanset om dette er
i relation til elever eller forældre.

- Mangel på inspirerende og udfordrende
undervisning.

- Mangel på fungerende fysiske rammer.
Mange værelser er særdeles nedslidte og
misvedligeholdte. Herunder manglende møbler,
nedslidte og defekte møbler, defekte stikkontakter,
manglende brandalarmer, vandhaner uden vand,
defekte hængsler på vinduer og skabslåger. Skolen
mangler i høj fra bade- toilet og vaske faciliteter til
antallet af elever.

- At værelser og andre lokaler i dårlig stand vises ikke
frem under besøg på skolen.

- At skolen sender regningen videre til forældrene, når
i forvejen meget nedslidte møbler, inventar og
bygningsdele knækker/går i stykker under brug.

- At skolen optager langt flere elever end den har
fysisk og økonomisk kapacitet til.
Skolen har over en årrække kæmpet med en dårlig
økonomi, hvilket kan være årsag til at man vælger at
tage så mange elever ind som muligt.
(Femmøller efterskole var lukningstruet i 2017)

- At skole-hjemsamtaler gennemføres uden, at skolen
formår at dele faglige eller andre væsentlige
informationer vedr. den elev der holdes samtale med
og om.

- At skolen afholder og gennemfører
generalforsamling, hvor formand og forstander er
eneste fremmødte fra bestyrelsen.

Desværre kunne ovenstående liste med lethed laves længere. Jeg håber dog, at den er tilstrækkelig til at du/I vil tænke jer grundigt om inden I vælger Femmøller efterskole til jeres unge menneske.

July 2, 2022

Take a closer look