Onbetrouwbaar
In 2019 kocht ik twee paarden bij PZB voor ruim €2000. Hoewel ik een bruikleenovereenkomst tekende, voldoet deze volgens mijn advocaat (Haviltex-maatstaf, ECLI:NL:RBROT:2022:1450) aan alle kenmerken van een koopovereenkomst.
Eén paard was direct ernstig ziek. We schakelden dagelijks dierenartsen in, annuleerden onze vakantie, en hebben vijf jaar lang alle medische zorg en kosten zelf gedragen: van abcessen tot chronische diarree, van operaties tot kliniekverblijf. Ik hield PZB voortdurend op de hoogte; hun reactie bleef beperkt tot “fijn dat jullie dat doen.”
In februari 2024 vond ik de gezondheid zo achteruit gaan dat ik met de handen in het haar zat en vroeg ik Calijn of de paarden tijdelijk naar hun nieuwe locatie mochten voor medische observatie (€250 p.p. ex. kosten). Daar adverteren ze mee. Kenniscentrum, alles onder 1 dak. Ondanks duidelijke afspraken en herhaalde vragen, werd er geen echo uitgevoerd. Wel werd het zieke paard meteen op prednison gezet, zonder uitleg of zichtbaar dierenartsbezoek. Op 27 mei werd ik gebeld: ze lag dood in de wei.
Daarna keerde de toon volledig. Mijn andere paard werd niet teruggegeven, PZB stelde ineens dat zij altijd eigenaar zijn gebleven, en draaide het verhaal: ík zou nalatig zijn geweest, terwijl mijn paard al 3 maanden bij hun op pension stond. Ze dreigden met dwangsommen en beslag. Ik heb een advocaat ingeschakeld om mijn rechten te beschermen, maar zou moeten dagvaarden. Maar wat bereik ik ermee. Ik krijg mijn paard er niet mee terug.
Ik deel dit omdat ik weet dat anderen stil blijven. Laat dit een signaal zijn om goed na te denken voordat je met deze stichting in zee gaat. De beste man intimideert, dreigt iedereen met smaad en laster en is zelf altijd het grootste slachtoffer.
Voor de duidelijkheid: alle apps en alle correspondentie is ter inzage voor geïnteresseerden.
May 27, 2024
Unprompted review