Ett statligt företag utan respekt för sina "kunder"
Det här är en sann historia ur verkligheten. Ända från början av mitt avtal med Telia Finace (TF), ungefär ett år, har de fakturerat mig via e-faktura. Under hösten 2022 började de plötsligt skicka fakturor via e-post utan att meddela mig. Detta observerade inte jag, vilket fick till följd att att en betalning blev några dagar försenad. TF skickar inga påminnelser utan slår till direkt med 109 kr i förseningsavgift efter bara några dagar. Det är uppenbart att TF här ser en chans att tjäna pengar på dessa straffavgifter.
I mitten av december 2020 ringde jag till TF:s kundtjänst för att försöka reda ut detta, dels ansåg jag straffavgiften var oriktig eftersom de bytt betalsätt utan min vetskap, dels för att de fortsättningsvis skulla skicka e-fakturor. Detta samtal ledde inte till någonting. Personen ville inte lyssna till mitt ärende utan upprepade bara robotmässigt att TF råder inte över ärenden som gäller e-fakturering och att om jag ville något skulle jag besöka deras hemsida. Eftersom samtalet inte ledde någon vart bad jag jag att få en e-postadress så jag kunde få beskriva mitt ärende skriftligt och förhoppningsvis få svar. Till slut fick jag det och då tänkte jag att nu skulle de väl kunna ordna upp detta. Men icke.
Jag beskrev mitt ärende i detalj, men fick bara ett intetsägande svar med uppmaning att ringa kundtjänst. Det blev ytterligare ett par mejl, med förklaring att jag redan försökt tala med kundtjänst utan att få något besked, vilka ledde till ett par lika intetsägande svar och hänvisningar till att ringa. De skriver även att de har som policy att inte svara via e-post på grund av deras sekretessbestämmelser. I deras automatiska svarsmejl står det "Avser ditt eventuella ärende sekretessbelagda uppgifter kommer vi att skicka svar till din folkbokföringsadress".
Jag påpekade i ett av mina svar att de gärna får skicka svaret med posten. Det har nu gått mer än tre veckor utan att jag fått något brev.
Det senaste mejlsvaret fick jag igår efter att jag återigen skrivit till dem med anledning av att jag fått ännu en e-postfaktura.
Vad tror ni att de svarar? Ja, just det, ring vår kundtjänst. De skriver också att denna e-postadress, som ju deras kundtjänst gett mig, inte är rätt "ingång" för denna typ av ärende.
Det är uppenbart att det ingår i TF:s affärsidé att inkassera så många straffavgifter som möjligt. Det ligger därmed i deras intresse att göra det krångligt med betalningarna, t ex genom att helt plötsligt byta betalningsmetod utan "kundens" vetskap. TF behöver inte bekymra sig om några nöjda ”kunder”, de får sina uppdrag från moderbolaget Telia. Därför kan deras kundtjänst behandla dem som kontaktar dem som luft. Inte särskilt snyggt av ett statligt företag.
Jag ger nu upp, jag tänker betala hela den återstående skulden så att jag slipper ha något mer med TF att göra. Jag bjuder dem på de 109 kronor de felaktigt debiterat mig. Jag har inget emot Telia, men Telia Finance är ett bedrövligt företag. Kanske jag köper en ny telefon av Telia nån gång, men aldrig mer med delbetalning via Telia Finance.
January 10, 2023
Unprompted review