Naturalis Biodiversity Center Reviews 57

TrustScore 2.5 out of 5

2.6

See what reviewers are saying

Rated 2 out of 5 stars

Bij binnenkomst staat er een student van de vriendenloterij voor de deur welke eerst doet of je bij hem je entreekaart moet scannen. Vervolgens probeert deze je direct een abonnement aan te smeren ond... See more

Rated 1 out of 5 stars

God schiep de hemel, zee en aarde en wel in zes dagen, lees Genesis Bijbel, het Evangelie in het Nieuwe Testament ❤️ 🙏 Ere Wie ere toekomt! Naturalis gelooft in de evolutietheorie en een big ban... See more

Rated 5 out of 5 stars

Vandaag geweest, erg leuke dag gehad!! erg veel prachtige opgezette dieren, paar skeletten van dinosauriërs. groot indrukwekkend gebouw, je waant je in de film 'night at the museum' mooi restaurant... See more

Company details

Information provided by various external sources

Naturalis Biodiversity Center is a national museum of natural history and a research center on biodiversity in Leiden, Netherlands.

Contact info

3-star
2-star
1-star

How this company uses Trustpilot

See how their reviews and ratings are sourced, scored, and moderated.

Super slechte service

Super slechte service. Tickets geboekt maar helaas ging toen alles dicht. Nu 1 jr en 2 maanden verder zijn de tickets vervallen omdat er niet op tijd op een mail is gereageerd (welke ik reclamemail gezien had en toendertijd niet eens geopend heb). Belachelijke service! Dame (R) aan de lijn, die zei de manager te zijn, gaf aan dat dit was waar Naturalis voor staat. Ik hou mijn hart vast voor het bezoek...

February 15, 2022

Teleurstellend bezoek.

Vanmiddag eindelijk op bezoek bij het vernieuwde museum.
Ik kan mij zeker aansluiten bij de negatieve ervaringen van de meeste vorige schrijvers over de nieuwbouw. Vele malen met leerlingen van school op bezoek geweest maar zou dat nu niet meer doen. Er staan enkele highlights maar voor de rest geen schim van het oude museum. Zeker het gebouw is imposant. Veel grote ruimtes(niet zo best voor het milieu om dat allemaal te verwarmen) maar teleurgesteld het gebouw verlaten. Ga hier niet meer naartoe.

February 2, 2022
Rated 5 out of 5 stars

Wat een geweldige ervaring!

Wat een geweldige ervaring!
Prachtig gebouw en overal genoeg ruimte om afstand te bewaren in Coronatijd.
Veel en duidelijke informatie bij alle objecten.
In sommige zalen iets te weinig verlichting naar onze smaak, achtergrondmuziek sfeervol.
Vooral de dino-afdeling is erg indrukwekkend.
Ook de afdeling met alle opgezette dieren in het begin is bijzonder interessant.
Wij vonden het echt een belevenis en komen beslist weer terug!

September 3, 2021

Teleurstelling.

Wij waren hier met onze kinderen van 10 en 13 jaar. Het viel ons tegen. Weinig kindvriendelijk, weinig interactie, vooral heel, heel veel opgezette dieren.
Mijn zoon werd er naar van.

Pluspunt was de korte openingspresentatie op de 2de verdieping en het dinolab.

Maar voor ons zeker niet voor herhaling vatbaar.

August 8, 2021
Rated 1 out of 5 stars

Geen kinderwagen en vervelende belichting

We mochten geen kinderwagen gebruiken voor ons zoontje van 1,5 ivm coronamaartegelen (?). Hem de hele tijd tillen was niet mogelijk, waardoor hij een paar keer omver was gelopen door anderen, die je in het belachelijke donker nauwelijks kan zien. Ook zijn er soms ineens trapjes die je niet kan zien door het donker. Door het vreemde licht lijken de dieren nep en wil je er zo snel mogelijk doorheen lopen. Iets leren krijg je niet echt de kans voor. Ik hoorde anderen om me heen ook klagen over de belichting. De ruimtes hebben zeer weinig te bieden en we waren er binnen 45 minuten doorheen. En dat voor 16 euro pp plus 7.50 voor het parkeren.

July 31, 2021

Grote teleurstelling

Helaas heb ik mijn ouders nooit mee kunnen nemen naar het oude museum, waar zó ontzettend veel te zien, te leren, te ontdekken en te doen was. Nu was het eindelijk zover, ik keek er al zó lang naar uit hen mijn favoriete museum te laten zien! Maar wát een teleurstelling! Een fractie van wat het was. Waar is alles gebleven??? Zó weinig wordt er tentoongesteld en zó niet interactief. Echt een grote teleurstelling in vergelijking met de ogen en handen die ik in het oude museum altijd te kort kwam. Daarnaast heeft mijn vader artrose in zijn nek en kon hij de bordjes daarom niet lezen. Hij moest de hele tijd naar beneden kijken en dat ging simpelweg niet. Ik vroeg of er een luistertoer was, hetgeen je in zo’n nieuw en modern museum verwacht. Maar helaas. En door het donker met de verlichting en golvende vloeren was het voor mijn moeder met epilepsie niet te doen. Helemaal eng in het hoofd en de halve dag buiten gezeten. Ik kreeg er zelf ook hoofdpijn en pijn in mijn ogen van. Tot overmaat van ramp viel mijn vader ook nog in zo’n donkere ruimte over ineens een schuine trap (die nergens heen leidt). Totaal onvriendelijk voor oudere mensen, mensen met epilepsie, mensen met artrose en vast voor meer mensen. Met mijn klassen in het voortgezet onderwijs hoef ik hier ook niet meer heen. Ze mogen niets aanraken, ervaren, doen. Waar het normaal een jaarlijkse traditie was en de leerlingen de hele dag op een heel interactieve manier zich konden vermaken en konden leren. Eeuwig zonde.

July 10, 2021
Rated 2 out of 5 stars

Heel veel trappen te lopen

Heel veel trappen te lopen, donkere zalen met onnodig dreigend geluid, aaneenschakeling van dode dieren, geen interactieve plekvoor kinderen. Onze jongste kleindochter van 5 vond het vaak eng, de oudste van 8 vroeg na een uur al of we weg konden gaan, ze had het wel gezien en nóg zo’n enórm lange trap op zag ze niet meer zitten. We hoeven niet meer terug, jammer, hadden aan het oude museum leukere herinneringen. Nu slechts spierpijn, van het trappen lopen.

June 14, 2021
Rated 4 out of 5 stars

Opnieuw weer een belevenis

Opnieuw weer een belevenis, voor 2e keer het nieuwe naturalis bezocht, nu in coronatijd, waardoor alle interactieve delen/zalen gesloten waren helaas, maar desondanks hier toch ruim 4 uur met 2 kinderen van 7 en 11 geweest. Het blijft een prachtig museum, tentoonstelling mooi opgezet, de schatkamer bezocht, hier was wel een wachtrij voor maar de moeite waard. In coronatijd alles goed geregeld. Ruimte genoeg om afstand te houden, ook in de herfstvakantie op sommige delen vd zalen na niet al te druk. Moet wel zeggen dat we nog steeds gedeelte van dieren missen die in het oude naturalis te zien waren. Er is nog zóveel meer wat ze zouden kunnen laten zien. Maar dit is al zeker de moeite waard voor jong en oud.

October 25, 2020

Naturalis nog niet af

Oesh. Wat een teleurstelling. Maar er zijn een paar positieve punten te scoren . Zoals het gebouw dat ongekend mooi is. De kwantiteit van diersoorten is giga. Enkele technoapparaten zijn heel interessant. De Saurusafdeling indrukwekkend. Maar.....er is een gebrek aan info van de afbeeldingen en de namen zijn moeilijk te vinden. Een naam erbij is duidelijker of een nummer. Vaak zijn de beelden te veraf en de zalen te donker en onbestemde muziek. Zoals een kermis in het spookhuis zou doen. Er is geen diepgang . Met een nummer en met een oortje had Ik zo graag willen horen wat ze eten, hoe ze zich voortplanten en hoe ze zich beschermen. En bijzonder gedrag zou ik willen horen. Dat kan dan populair op hoofdpunten verteld worden. Of een gids(en) per afdeling....Op tijdschema
Kan alsnog gemaakt of verzorgd worden.
Er moet hard gewerkt worden om het Hart voor de natuur over te brengen in Naturalis. Ik kan het niet aanbevelen om naar Naturalis te gaan. Je bent blij als je weer buiten staat na anderhalf uur.
Suc6 met de verdere ontwikkeling van Naturalis.

Douwe Boersma

October 14, 2020
Rated 2 out of 5 stars

Wat hebben ze gedacht bij de verbouwing??

Na een ontzettend lange verbouwing dan eindelijk met mijn acht jarige dochter naar het nieuwe Naturalis geweest. Maar het gevoel dat achterblijft; waren ze maar nooit verbouwd. De architectuur is hartstikke mooi, het gebouw is gigantisch groot maar de hele sfeer van het oude Naturalis (alsof je bij een professor in een natuurlab mocht komen kijken, naar al die eindeloze tentoonstellingen van dieren in sterk water en vreemde spinnen en krabben zo groot als je die nooit eerder had gezien) is weg.
Het voelt alsof er een groot deel van de collectie ontbreekt, en de ruimtes zijn veel te donker en de dieren zijn te kunstzinnig neergezet. Ik wil juist meer over de dieren weten, in het nieuwe Naturalis weet ik geeneens waar ik naar kijk want er is geen/weinig info en bovendien; de charme van het luipaard dat op aaiafstand stond en waar je zomaar een poosje geïntrigeerd naar kon staan kijken, staat nu op 10 meter afstand in een donkere ruimte op 10 meter hoogte. De zalen zijn wel degelijk mooi en leuk ingericht, maar de dieren hebben eigenlijk helemaal niet zoveel poespas nodig en de charme was juist dat je alles zo goed kon bewonderen. Als ik vermaakt wil worden was ik wel voor een ritje droomvlucht in de Efteling gegaan.
Bij Naturalis kwam ik voor de curiositeit en schoonheid van de opgezette dieren, niet voor de zalen vol met aankleding en nog maar een paar dieren.
In de zaal met het thema Dood zijn alle dieren zodanig weggestopt dat je door allerlei ijzeren werk moet heen kijken om te zien wat er achter schuilt, ik snap het nut hier gewoon niet van. Ook een zaal vol babydieren, maar in een soort van snoepwinkel/speelgoedzaak thema? Of waar ik ze echt kwijt was, de gigantische ruime waar een retro busje staat en allerlei decoraties wat allemaal gewoon net niet interessant was. Misschien ben de doelgroep wel helemaal niet meer, met mijn 30 jaar.
Is er vanuit Naturalis vol ingezet op de beleving van het museum en kindvriendelijkheid, maar hebben ze zelf misschien wel niet beseft dat het al zo vreselijk gaaf was van zichzelf?
Ik zou dolgraag in de andere toren waar alle overige opgeslagen dieren staan willen rondneuzen!!
Overigens de Dino zaal ontzettend gaaf, daar zijn we het langst geweest.
Lieve Naturalis, hier een fan en iemand die zulke goede herinneringen aan jullie heeft: Kan er in de toekomst wellicht weer ruimte worden gemaakt waar meer tentoongesteld wordt?
Corona maakt de beleving overigens ook niet bepaald extra leuk maar daar kan even niemand omheen nu.

August 31, 2020

Wat een deceptie!

Helaas bleek het nieuwe Naturalis één groot pretpark te zijn. Alleen mijn 5-jarige zoontje vond het leuk, maar dat kwam natuurlijk door de dino's. Alle vragen die hij mij stelde over wat het was, kon ik 9 van de 10 keer niet eens beantwoorden, want nergens of op weinig plekken stond er uitleg bij. Het ontstaan van de aarde en de biodiversiteit werd niet eens besproken. Het is geen museum om iets te leren. Ook moesten we schuifelen langs alle tentoonstellingen alsof we voor een attractie in de Efteling aan het wachten waren. En veelste duur. Kinderkaartje is net zo duur als voor een volwassene. Uit deceptie zijn we maar naar het Boerhaave museum gegaan. Vele malen leuker!!!!!

February 25, 2020
Rated 3 out of 5 stars

Bent u slecht ter been

Bent u slecht ter been , ga dan niet op een drukke dag er heen u ziet waarschijnlijk dan alleen de lift open en dicht gaan en moet u dan nog eens nodig naar het toilet dan heeft u dubbel pech die zit op 9 hoog en de begane grond. Ik vindt het museum dan ook niet rolstoel toegankelijk.

January 31, 2020

Mooi gebouw dat wel

Mooi gebouw dat wel. Maar dan heb je het ook wel gehad.
Erg donkere ruimtes.
Geen uitleg bij de verschillende tentoon gestelde dieren etc.
Geen samenhang.
Boventse verdieping lijkt op een Efteling attractie.
Weinig interessants voor veel toegangsgeld.
We dachten niet genoeg tijd te hebben om alles te zien echter binnen anderhalf uur alles wel gezien.

December 3, 2019
Rated 1 out of 5 stars

Naturalis is alleen geschikt voor basisschoolkinderen

Na eerder bezoek aan het "oude" Naturalis en het lezen van ronkende artikelen na de herinrichting heb ik met hoge verwachtingen het "nieuwe" Naturalis bezocht.
Wát een deceptie!
Ongetwijfeld zeer geschikt als interactief themapark voor basisschool-groepen en hun verplichte werkstukjes maar als meer "wetenschappelijk" museum voor volwassenen een totale, geldverslindende aanfluiting.
Een aardedonker gangenstelsel met lukraak aan het plafond hangende zeedieren. Harde geluiden door speakers in een slechtverlichte ruimte waar bijvoorbeeld rijen prachtige(?) schelpen liggen die zo weinig worden belicht dat je ze niet goed kan bekijken.
Dieren die aan draadjes aan het plafond hangen maar waarvoor een halfdoorlatend cellofaan is gehangen zodat je ze niet goed kan bekijken (why??)
Een complete zaal als een soort willekeurig rommelkabinet met rijp en groen zoveel mogelijk opgezette dieren bij elkaar.(ark van Noach?)
Een zaal met twee geinige retro-campertjes (hoe infantiel wil je het hebben?) waarbij de zaalwanden zijn beschilderd met exotische landschappen.
Overbodige grote filmschermen met natuurfilms waar je al mee doodgegooid wordt op de gebruikelijke TV zenders.(een museum zou juist iets anders moeten bieden lijkt me.)
Een enorme, zaalvullende "maquette" van de ijstijd: oerlelijk en grof en zó afkomstig uit een sociale werkplaats lijkt het.
Groepering rond lukrake en vergezochte "thema's", zoals "de dood" met een zaal vól met overduidelijk superdode dieren: zó geforceerd.
Veel vitrines met schelpen en botten zijn niet verlicht (why?? moeten de kosten er uit?) dus waar kijk je dan naar behalve naar wat vage silhouetten??
En: hebben jullie het thema "evolutie" maar gemakshalve vergeten of was er soms een vijandige overname wat resulteerde in een nieuw orthodox christelijk bestuur?
Verbijsterd over zoveel infantiliteit heb ik tegen beter weten in nog gevraagd waar behalve deze interactieve kinderuitstalling het werkelijke museum was.....
Het is niet te geloven: wát een beschamende en geldverslindende armoe.
Tenslotte: jullie bieden geen mogelijkheid voor het schrijven van reviews: het zou toch handig zijn als iedereen positieve en negatieve reacties op jullie themapark kan lezen?

October 10, 2019

Is this your company?

Get free account

The Trustpilot Experience

Learn more about other kinds of reviews.

Take a closer look